Arturia MiniLab MKII review

Algemene score:
Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Arturia MiniLab mkII USB/MIDI-keyboard - €94,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Arturia MiniLab mkII USB/MIDI-keyboard
Laatste updates:
  • €94,00 - 2019/10/17
  • €99,00 - 2019/10/15
  • €94,00 - 2019/06/28
Sinds: 2019/06/28
  • Hoogste prijs: €99,00 - 2019/10/15
  • Laagste prijs: €94,00 - 2019/06/28

Wil je de Arturia MiniLab MKII kopen? Ontdek het hier

Wanneer je je eigen werkstroom begint te ontwikkelen, dan kan het voorkomen dat je te lang met iets moet priegelen om precies je gewenste geluid te bereiken. Toen we Ableton begonnen te gebruiken raakte we vaak gefrustreerd wanneer we verschillende parameters van een geluid wilde moduleren, omdat we geen idee hadden wat we deden, maar we hadden het idee in ons hoofd. We hadden iets nodig om onze creatieve ideeën uit te voeren terwijl we nieuwe dingen leerde. Dit alles bracht ons bij ons eerste MIDI-keyboard. Toentertijd waren de opties schaars op dit gebied, maar vandaag de dag is er een overvloed aan keuzes. Mocht je op dit moment een soortgelijke situatie mee maken, dan is de Arturia MiniLab MKII die we vandaag bespreken mogelijk een geschikte keuze voor je.

Dit nieuwe aanbod van Arturia is klein genoeg om op je bureau te plaatsen. Hij heeft echter ook de mogelijkheid om unieke klanken te bieden en meerdere controllerfuncties te gebruiken. Daarnaast is hij ook draagbaar, zodat je hem met je mee kan nemen als je wilt jammen met je vrienden. Als één van de weinige controllers biedt hij ook ingebouwde software waarmee je kunt experimenteren. Of dit alles voor een winnaar zorgt zal je in deze review ontdekken.

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Arturia MiniLab mkII USB/MIDI-keyboard - €94,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Arturia MiniLab mkII USB/MIDI-keyboard
Laatste updates:
  • €94,00 - 2019/10/17
  • €99,00 - 2019/10/15
  • €94,00 - 2019/06/28
Sinds: 2019/06/28
  • Hoogste prijs: €99,00 - 2019/10/15
  • Laagste prijs: €94,00 - 2019/06/28

 

Belangrijkste functies

Wanneer je gaat zoeken is de kans groot dat je verscheidene producten van Arturia tegen zal. Het bedrijf probeert vaak een mix van functionaliteit en betaalbaarheid te bieden. In de meeste gevallen bieden ze precies dat.

Arturia MiniLab MKII review

Sinds de start van Arturia in 1999 is het bedrijf gegroeid van het ontwikkelen van software synthesizers naar het emuleren van geluiden van populaire synths en keyboards. Denk bijvoorbeeld aan de Roland Jupiter, Sequential Prohet en nog vele andere.

Wanneer je net begint in deze wereld, dan is het belangrijk om iets betaalbaars te vinden. Zodoende kan je meer over synthese leren en je vaardigheden verbeteren.

 

Pads & toetsen

Aangezien de Arturia MiniLab MKII de tweede versie van dit MIDI-keyboard is, kan je zien dat de kwaliteit ten opzichte van de voorganger verbeterd is. De nieuwe gekleurde backlit pads zijn aanslaggevoelig en kunnen je helpen om bepaalde klanken aan een specifieke kleur te koppelen om je werkstroom te verbeteren.Connectiviteitsopties

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Arturia MiniLab mkII USB/MIDI-keyboard - €94,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Arturia MiniLab mkII USB/MIDI-keyboard
Laatste updates:
  • €94,00 - 2019/10/17
  • €99,00 - 2019/10/15
  • €94,00 - 2019/06/28
Sinds: 2019/06/28
  • Hoogste prijs: €99,00 - 2019/10/15
  • Laagste prijs: €94,00 - 2019/06/28

 

Alhoewel er maar 8 pads zijn, kan je met behulp van de shift-knop schakelen tussen twee banks. Dit brengt het totaal aan toewijsbare pads op 16. De aanslaggevoeligheid kan aangepast worden in het MIDI control center, maar direct uit de doos reageren ze al goed.

Persoonlijk geven we de voorkeur aan twee rijen van vier pads. Dit voelt voor ons namelijk meer natuurlijk aan dan één rij van acht pads. Dit is echter mogelijk niet een probleem. Drums met de pads programmeren en dan overstappen op je DAW is soms namelijk geschikter voor de productie.pads van Arturia MiniLab MKII

Bij kleine MIDI-keyboards krijg je meestal synth action toetsen. Dit is iets wat we graag gebruiken wanneer we elektronische muziek produceren. Bij de Arturia MiniLab MKII kan de aanslagcurve aangepast worden naargelang je voorkeur. Het bedrijf heeft echter goed werk verricht met de fabrieksinstellingen.

Iets waar we niet echt over te spreken waren, waren de touch mod strips. We hadden problemen om ze te gebruiken, omdat ze redelijk traag reageerde. Als je iemand bent die graag pitch bend gebruikt tijdens het spelen, dan is dit mogelijk een functie waar je lastig aan zal wennen. Al met al zijn de toetsen echter leuk om mee te spelen, omdat ze een ietwat springerig gevoel hebben.

 

Software/draaiknoppen

De Arturia MiniLab MKII wordt geleverd met Analog Lab Lite. Dit softwarepakket is volgestopt met 500 preset patches van sappige klanken die je kan moduleren met de 16 draaiknoppen. We hoefden niet in menu’s te duiken om klanken en effecten te vinden. Analog Lab Lite maakte het namelijk mogelijk om nieuwe geluiden te vinden en elke te moduleren met de draaiknoppen.

arturia minilab kmii budget goedkoop

Twee van deze draaiknoppen kunnen ook ingedrukt worden. Deze kan je bijvoorbeeld koppelen aan ‘opnemen’, ‘afspelen’ of ‘stop’, aangezien de MiniLab hiervoor geen aparte knoppen heeft.Als je de klanken die geboden worden door Analog Lab Lite erg fijn vindt, dan heb je de mogelijkheid om over te stappen naar de volledige versie. Met deze krijg je toegang tot 6.000 unieke geluiden. Het feit dat de MiniLab plug-and-play is, is één van de functies die het meest op prijs stellen. Dit maakt het voor ons mogelijk om snel in onze DAW te duiken, een klank te selecteren en te experimenteren met de verschillende parameters.


 

Hoe presteert hij ten opzichte van de concurrentie?

Terwijl je zoekt naar het geschikte keyboard voor je studio, zijn er verschillende factoren waar je aan moet denken voordat je een beslissing maakt. Afhankelijk van de functionaliteit die je voorkeur geniet, kan de Arturia MiniLab MKII de mogelijkheid bieden om te experimenteren met unieke geluiden en de verschillende controllerfuncties voor zowel productie als optreden te gebruiken.

Backlit gekleurde pads

Aangezien het één van de weinige MIDI-controllers met 25 toetsen is die een extra geluidspakket heeft, is het lastig om hem te laten liggen als je een beperkt budget hebt. Alhoewel er verschillende controllers zijn die vergelijkbaar presteren, is de diversiteit van elk geluid in Analog Lab Lite een geweldige toevoeging om je geluidsselectie te verbeteren.

 

Arturia KeyStep

Als draaiknoppen en pads niet geschikt zijn voor je behoeften, dan is de volgende beste optie de Arturia KeyStep. Het is een MIDI-controller met 32 toetsen die nog steeds erg draagbaar en functioneel is als een studio keyboard.

Arturia KeyStep

Review & prijzen

Een unieke kwaliteit die de KeyStep biedt, is de mogelijkheid om de polyfonische step sequence te implementeren. Je krijgt akkoord en arpeggiator modi op elk van de presets. Met de chord step functie kan je een akkoord spelen en deze vervolgens activeren met een enkele toets op het klavier.

Afgezien van dit krijg je transporttoetsen op de KeyStep om ‘op te nemen’, ‘af te spelen’ en ‘te stoppen’. Alhoewel de KeyStep iets grotere toetsen heeft dan de KeyLab (zie hieronder), zijn ze nog steeds slanker dan de meeste MIDI-keyboards op de markt. Als je voornamelijk met toetsen speelt en weinig draaiknoppen en pads gebruikt, dan is dit een geweldig alternatief van hetzelfde bedrijf.

 

Arturia KeyLab

Als je iemand bent die op zoek is naar een controller met ingebouwde klanken, dan is de Arturia KeyLab een goede keuze. Hij wordt geleverd met 5.000 klanken van de Analog Lab software, die gebaseerd zijn op klassieke synthesizers en keyboards.

7.5/10 Lees recensie
75 %
Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Arturia Keylab 49 Essential USB/MIDI keyboard - €171,00

Het geweldige aan dit keyboard is dat je de keuze hebt uit modellen van 25, 49, 61 en 88 toetsen. Dit is meer geschikt voor iemand die de KeyLab wil gebruiken als een studio-onderdeel voor meer serieus piano spelen.

Hij is iets duurder dan de MiniLab, aangezien het model met 25 toetsen rond de € 150 kost. Deze controller is echter uitgerust met negen schuifregelaars, een preset navigatiemenu en een fysiek mod/pitch wheel. Dit is meer geschikt voor iemand die ook piano speelt.

 

Akai MPK Mini MK2

De Akai MPK Mini MK2 is nog een geweldige keuze als je aparte transportknoppen wilt, maar ook nog steeds draaiknoppen en pads wilt gebruiken. Hij is uitgerust met een uniek pitch/mod wheel dat lijkt op een analoge joystick. Deze functie werkt veel beter dan de touchstrips van de MiniLab.

Akai MKP Mini

Review & prijzen

We denken dat de lay-out van de Akai handig is voor drum sequencing, omdat de pads een 2×4 configuratie hebben. Dit keyboard heeft echter lang niet zoveel draaiknoppen om te moduleren en functies aan te koppelen.

Deze controller is een geweldig beginpunt van thuisproductie en werken in Ableton Live. Je moet echter zelf je geluidsbibliotheek uitbreiden, aangezien je geen software met extra presets krijgt.

 

Novation Launchkey Mini

De Novation Launchkey Mini is geweldig als je iemand bent die drums graag programmeert met aanslaggevoelige pads. We vinden dat de lay-out van de Launchkey veel intuïtiever is voor het spelen van drums en live optredens. Je kan namelijk drums programmeren en de pads gebruiken om individuele clips en meerdere scènes met Ableton te activeren. Deze controller bevat software functies, zoals de Novation Bass Station. Dit is een bibliotheek van 4 GB met samples die klaar voor gebruik zijn. Daarnaast krijg je ook een kopie van Ableton Live Lite.

7.5/10 Lees recensie
75 %
Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Novation Launchkey 61 MK2 - €218,00

De Launchkey mist echter de pitch/mod wheel besturingen en heeft minder draaiknoppen vergeleken met de Arturia MiniLab. Als je je geen zorgen maakt over gelimiteerde opties voor verschillende geluidspatches en de controller gebruikt voor het activeren van clips/scènes, dan is dit een uitstekende optie voor thuisproducers die goed integreert met Ableton.


 

Conclusie

Alhoewel de Arturia MiniLab MKII mogelijk een beetje aan de kleine kant is voor sommige producers, is dit een geweldige opstelling om je eigen melodieën te spelen, je eigen drums te programmeren en te fungeren als een werkstation.

Arturia MiniLab MKII review

Wanneer je begint te experimenteren met deze MIDI-controller, dan zal je nieuwe functies ontdekken die de Arturia MiniLab MKII bevat. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de MIDI-functie van de controller makkelijk aan te passen en de opslag van acht presets waar je tussen kan wisselen tijdens het spelen en ze worden opgeslagen (zelfs wanneer je de controller uitschakelt).

Als je iemand bent die graag met klanken experimenteert, maar de technische kant van geluidsontwerp nog niet geleerd hebt, dan is dit een geweldig beginpunt voor zowel de studio als iets dat je met je mee kan nemen. Deze controller functioneert niet alleen als een leertool. Hij geeft je namelijk ook de mogelijkheid om te spelen met live optredens en nieuwe manieren te vinden om je klanken te implementeren.

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Arturia MiniLab mkII USB/MIDI-keyboard - €94,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Arturia MiniLab mkII USB/MIDI-keyboard
Laatste updates:
  • €94,00 - 2019/10/17
  • €99,00 - 2019/10/15
  • €94,00 - 2019/06/28
Sinds: 2019/06/28
  • Hoogste prijs: €99,00 - 2019/10/15
  • Laagste prijs: €94,00 - 2019/06/28

 

7.5 Totale Score
Klein maar krachtig

Vanwege zijn prijs erg toegankelijk. Een klein formaat maar daardoor niet minder goed. Experimenteer je graag met nieuwe klanken, dan is dit een uiterst geschikt apparaat.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter