Arturia MatrixBrute review

Totaal score:
Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Arturia MatrixBrute - €1,805.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Arturia MatrixBrute
Laatste updates:
  • €1,805.00 - 2018/12/06
  • €1,757.00 - 2018/11/29
  • €1,899.00 - 2018/11/15
Sinds: 2018/11/15
  • Hoogste prijs: €1,899.00 - 2018/11/15
  • Laagste prijs: €1,757.00 - 2018/11/29

In 2012 bracht Arturia hun MiniBrute uit, wat hun eerste analoge synthesizer was. Ze bereikte een geweldig succes met de oldschool stijl die geen presets bood en geen gecompliceerde menu’s had. De MiniBrute was een kleine synthesizer, gemaakt voor monoloog experimenteren, betaalbaarheid, mobiliteit en gebruiksgemak. Hij had aardig wat kracht en maakte een naam voor zichzelf in de industrie, ondanks dat hij maar één oscillator had. Het bedrijf volgde de MiniBrute op met de MicroBrute, een nog kleinere en goedkopere synth optie. Beide van deze synthesizers waren aantrekkelijk voor klanten die een ongelofelijk mobiele analoge synth volgestopt met diverse bewerkingsopties wilde. Wat Arturia hier echter bereikt heeft met de MatrixBrute, gaat veel verder dan de MiniBrute en MicroBrute.

Dit instrument valt juist onder het andere uiteinde van het synthesizer spectrum. Het is niet een klein, maar verrassend krachtig instrument, maar juist een beest en dat niet alleen op het gebied van afmetingen, maar ook geluid, bewerkingsopties en synthese mogelijkheden. Dit is een synthesizer voor de ervaren keyboardspeler, de expert in oscillatie, filtratie en sequencing, die de mogelijk voor compositie uit wil breiden.

De MatrixBrute biedt zoveel functies die zo makkelijk onder de knie te krijgen zijn wanneer je de lay-out van het voorpaneel begrijpt. En in deze Arturia MatrixBrute review zal ik de redenen bekijken waarom deze synthesizer een van de meer speciale synths op de markt is.


 

Ontwerp

De MatrixBrute is een prachtig ontwikkeld instrument. Net als bij de Moog Voyager en Sub 37, zijn de randen aan de zijkant en voorkant bedekt met solide hout, wat voor een luxe ouderwetse-maar-moderne uitstraling zorgt. Het voorpaneel gevuld met draaiknoppen, schuifregelaars en de backlit matrix is geschikt zwaar en dik. Alhoewel hij niet te zwaar is, heeft het voorpaneel de juiste dikte en kan vlak geplaatst worden voor vervoer of gekanteld worden voor realtime bewerken. Hij geeft een bevredigende klik wanneer je hem vergrendelt, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat het paneel terugvalt.

arturia matrixbrute review beste synthesizer

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Arturia MatrixBrute - €1,805.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Arturia MatrixBrute
Laatste updates:
  • €1,805.00 - 2018/12/06
  • €1,757.00 - 2018/11/29
  • €1,899.00 - 2018/11/15
Sinds: 2018/11/15
  • Hoogste prijs: €1,899.00 - 2018/11/15
  • Laagste prijs: €1,757.00 - 2018/11/29

 

Wanneer je de MatrixBrute de eerste keer ziet, dan zal het direct duidelijk zijn dat het een beest van een instrument is. Een vierde van zijn drukke voorpaneel is toegewijd aan de diverse, backlit matrix. Arturia heeft geen moeite gedaan om deze synth minimalistische esthetica voor beginners te geven. In plaats daarvan houdt de MatrixBrute niks in op het gebied van drukte en complexe netwerken van lichten, knoppen en draaiknoppen. Voor dit instrument zitten is net als in de cockpit van een passagiersvliegtuig zitten. Als je niet weet wat elke knop doet, dan zal het er duizelingwekkend uitzien. Het design van deze synth maakt er geen geheim van dat dit een synthesizer voor de kenners is, de expert keyboardspelers.

beste synthesizer arturia matrixbrute review

Wat je krijgt zonder het instrument aan te raken, is een sterk gevoel van kracht, diversiteit en stevigheid. Waar de MiniBrute en MicroBrute een verfijnde kleinheid presenteerde, straalt de MatrixBrute robuuste spieren uit. Dit is een keyboard dat precies weet wat het is en houdt niks in op het gebied van esthetische constructie.

 


 

Het gevoel

synthesizer kopen arturia matrixbrute review synthesizer

De MatrixBrute biedt de speler een royale vier octaven keyboard met volledige (geen mini) toetsen. Het keybed is half-gewogen met aanslag en aftertouch ingeschakeld. Wanneer je met dit instrument speelt, is het duidelijk dat dit een kwalitatief keyboard is. De aanslaggevoelige toetsen maken controle over het geluid mogelijk en de snelle reactie maakt schoon, snel spelen mogelijk.

Elke draaiknop, schuifregelaar, draaiwiel en knop voelt goed aan. Alles biedt de juiste hoeveelheid weerstand. Schuifregelaars en draaiknoppen voelen niet glibberig aan, maar ook niet te ruw. De matrixknoppen zijn klein (wat nodig is als je 256 van ze op het voorpaneel wilt plaatsen), maar comfortabel. Dit is belangrijk, omdat je deze knoppen een hoop zal gebruiken voor bewerkingen, sequence en presets te activeren.

Het enige ding dat dit keyboard mogelijk comfortabeler zou maken, is een backlit lcd-scherm boven de matrix. Je kan er makkelijk vanaf lezen tijdens optimaal licht, maar met het meestal beperkte licht op een podium kan dit een moeilijk opgave worden.

Al met al is dit een erg comfortabele synthesizer. De reactie van elke toets, knop en schuifregelaar voelt precies zoals het zou moeten. Dit is een keyboard waren je uren achter elkaar mee zal spelen om elk geluid dat je je in kan beelden te creëren, dus een comfortabele lay-out en goed reagerende bewerkingsfuncties zijn essentieel.


 

Het geluid

De geluidsfuncties van de Arturia MatrixBrute komen overeen met de esthetische constructie (groot, robuust, divers en beestachtig). Er is een reden waarom het voorpaneel van de MatrixBrute zo druk is. De opties die je hebt tijdens het bewerken zijn uitgebreid, wat een naadloze sonische constructie mogelijk maakt.

De synthesizer biedt:

  • Twee volle VCO’s (spanningsgestuurde oscillators)
  • Een VCO met minder opties (kan ook fungeren als een LFO)
  • Noise oscillator
  • Twee multi-modus filters
  • Drie LFO’s
  • Drie envelope generators
  • En de matrix uiteraard

 

De oscillators bevatten de essentiële golfvormen: sinus, zaagtand, blokvorm en driehoeksgolf. De sinus golfvorm is gekoppeld aan een draaiknop die de golfvorm aanpast om een beetje verstoring toe te voegen, vergelijkbaar met soft-clipping. De golfvormen kunnen ook bewerkt worden met drie aanvullende draaiknoppen in de VCO: ultra zaagtand, puls breedte en metalizer. Deze voegen allemaal iets aan de mogelijkheid toe vanaf het moment dat je de oscillator inschakelt. Onder de oscillators vind je een sectie toegewijd aan geluidsmodulatie, wat bereikt wordt met vier verschillende draaiknoppen. Dit is een geweldige functie, aangezien dit meer geluidsmogelijkheden biedt en het mogelijk maakt om geluiden te bereiken die op FM-synthese lijkt.

synthesizer arturia matrixbrute review

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Arturia MatrixBrute - €1,805.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Arturia MatrixBrute
Laatste updates:
  • €1,805.00 - 2018/12/06
  • €1,757.00 - 2018/11/29
  • €1,899.00 - 2018/11/15
Sinds: 2018/11/15
  • Hoogste prijs: €1,899.00 - 2018/11/15
  • Laagste prijs: €1,757.00 - 2018/11/29

 

De mixer voor elke oscillator bevat knoppen om de oscillator te routen naar een of beide filters. De filters zijn multi-modus, wat inhoudt dat je high-pass, low-pass of band-pass opties toe kan passen. Je kan de filters ook in serie of parallel laten verwerken. Uiteraard biedt elke filter de verwachte opties: cutoff, drive en resonantie. De duo-split optie van deze synth maakt het mogelijk om twee verschillende filters tegelijkertijd toe te passen, wat het vier octaven keyboard gesplitst wordt. Dit maakt het mogelijk om een vuile baslijn aan de linkerkant en een rock lead aan de rechterkant te hebben.

Wat al deze synthesizer jargon betekent, is dat de MatrixBrute een krachtig instrument met een hoop opties is. Vuile bas, heldere pads, verstoorde leads, knapperige akkoorden, industriële percussie en alles daartussen kan bereikt worden met de diverse bewerkingsopties. De geluiden die je krijgt zijn vol, helder en krachtig.


 

De matrix

arturia matrixbrute review synthesizer kopen

De meest basisfunctie van de matrix biedt een naadloze interface voor het activeren van verschillende presets. De MatrixBrute biedt 256 presets (die uiteraard bewerkt en opgeslagen kunnen worden) en deze kunnen allemaal geselecteerd worden door simpelweg de verschillende knoppen op de matrix te gebruiken.

De echte magie van de matrix begint wanneer je de sequencer optie activeert; de grote knop met ‘SEQ’ boven de matrix. Deze sequencer is een 64-staps versie, welke het mogelijk maakt om elke stap te (de)activeren met de druk op een knop (op de laatste rij van elke sectie). De andere rijen van de matrix zijn bedoeld voor meer bewerkingsopties, waaronder accenten, slides en modulatie. Door de lay-out van de matrix is het zo makkelijk om te zien op welke noot je een van deze bewerkingsopties toe wilt passen (aangezien deze zich in dezelfde kolom als de gewenste noot bevinden) en naadloos te activeren.

Daarnaast geeft de MatrixBrute je volledige controle over de macroparameters van de sequencer, waaronder tempo, triplets, gestippelde ritmes, kwartnoten, achtste noten, zestiende noten, tweeëndertigste noten, sequentie volgorde (voorwaarts, achterwaarts, willekeurig), swing en arpeggiation. De hoeveelheid toegestane opties geeft de speler volledige controle over hun sequentie en het is erg bevredigend om door de micro en macro parameters van de matrix de navigeren (zoals elke noot individueel bewerken).

 


 

Conclusie van de  Arturia MatrixBrute

De Arturia MatrixBrute is een beest van een synthesizer, welke ontelbare opties en bewerkingsparameters biedt. Om deze soort diversiteit mogelijk te maken, is er een enorme complexiteit nodig. Arturia betrad de analoge synthmarkt met hun simplistische MiniBrute en MicroBrute en bereikte enorme successen. De MatrixBrute is niet bedoeld als een eenvoudige voortzetting van de vorige synths, maar een revisie en upgrade van de ‘Brute’ naam.

arturia matrixbrute review

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Arturia MatrixBrute - €1,805.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Arturia MatrixBrute
Laatste updates:
  • €1,805.00 - 2018/12/06
  • €1,757.00 - 2018/11/29
  • €1,899.00 - 2018/11/15
Sinds: 2018/11/15
  • Hoogste prijs: €1,899.00 - 2018/11/15
  • Laagste prijs: €1,757.00 - 2018/11/29

 

De MiniBrute en MicroBrute zijn beide nog steeds uitstekende synthesizers en een geweldige toevoeging voor iedereen die geïnteresseerd is in synthese. De MatrixBrute is echter ontwikkeld voor de ervaren keyboardspeler. Dit is direct duidelijk wanneer je dit instrument ziet; groot, robuust, complex. Dit is niet een instrument voor de beginner, maar eentje voor de expert.

Naast zijn complexe bewerkingsfuncties en esthetica, bevestigt de prijs van bijna €2.000 dat dit een instrument voor ervaren spelers is. Dit is niet een digitale piano voor beginners. Een beginner in geluidssynthese of keyboards kan beter voor een kleiner keyboard onder de €1.000 kiezen om op te leren.

Nu ik dat gezegd heb, is het zeker mogelijk als een beginner wil leren met de MatrixBrute. De lay-out van de matrix maakt een duidelijke visualisatie van hoe sequencing gedaan wordt mogelijk en hoe verscheidene parameters bewerkt kunnen worden voor nieuwe geluidsmogelijkheden. Complexiteit hoeft niet noodzakelijk gecompliceerd te betekenen en het complexe systeem van oscillators, filters en envelopes van de MatrixBrute is duidelijk georganiseerd. Het is een krachtig instrument die ik zou aanbevelen aan elke getrainde keyboardspeler en synthesizerliefhebber. Voor een beginnende keyboardspeler raad ik in eerste instantie een goedkoper instrument aan, maar houd de MatrixBrute zeker in gedachten voor een toekomstige aanschaf.

We hopen dat je van deze Arturia MatrixBrute review hebt genoten.

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Arturia MatrixBrute - €1,805.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Arturia MatrixBrute
Laatste updates:
  • €1,805.00 - 2018/12/06
  • €1,757.00 - 2018/11/29
  • €1,899.00 - 2018/11/15
Sinds: 2018/11/15
  • Hoogste prijs: €1,899.00 - 2018/11/15
  • Laagste prijs: €1,757.00 - 2018/11/29
8.5 Total Score
Brute synthesizer voor de gevorderde muziekmaker

Uitstekende synthesizer en een geweldige toevoeging voor iedereen die geïnteresseerd is in synthese. Dit is niet een instrument voor de beginner, maar eentje voor de expert die weet wat hij er mee kan. Het is een krachtig instrument die ik zou aanbevelen aan elke getrainde keyboardspeler en synthesizerliefhebber. Voor een beginnende keyboardspeler raad ik in eerste instantie een goedkoper instrument aan, maar houd de MatrixBrute zeker in gedachten voor een toekomstige aanschaf.

Lees ook:

Laat je mening horen

      Laat een bericht na