Akai APC40 MKII review

Akai APC40 MKII review

Akai heeft recent vooral een positieve verhouding met de Ableton Live MIDI-controller gemeenschap, waarbij hun MPK-collectie een van de meest populaire MIDI-controllers op de huidige markt zijn. En de APC40 MKII representeert de tweede versie van de Ableton Live gefocuste controller van het merk, welke voor het eerst voor het grote publiek beschikbaar kwam in 2009. De MKII bouwt op verschillende manieren verder waar zijn voorganger is gebleven, waarbij vele bedoeld zijn om de controller nog bruikbaarder te maken voor personen die hem gebruiken voor Live. Het originele product is wereldwijd door studio’s opgenomen in hun collectie en de controller zien op verschillende podia of YouTube-kanalen is niet ongewoon. In deze Akai APC40 MKII review zullen deze nieuwe controller uitgebreid bespreken.

Akai APC40 MKII review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief
  • Efficiënte en ergonomische nieuw lay-out;
  • LED-lichten met volledige kleuren zien er geweldig uit en voegen een cruciaal nieuw element aan de functionaliteit van het apparaat toe;
  • Fantastisch goede Ableton Live integratie
  • Lichter en meer mobiel dan de originele versie.
Negatief
  • Geen manier om MIDI-noten te schrijven of uit te voeren;
  • Een ietwat meer breekbaar gevoel dan het origineel.

Vergelijk nu prijzen bij:

Akai APC40 MKII review:

Wat is nieuw

Alhoewel er zeker een aantal nieuwe eigenschappen toegevoegd zijn aan de MKII, zullen gebruikers van de originele APC40 zich direct thuis voelen met de verschillende functionaliteiten die toegevoegd zijn. Het instrument is volledig opnieuw ontworpen, dus er is genoeg om te leren en dan hebben we het niet alleen over de nieuwe vormfactor, maar alle kernfuncties waar de vorige versie uit bestond zijn nog steeds aanwezig.

Goedkoopste Akai APC40 MKII Review

Gezien de reputatie van het origineel als een van de meest functionele en makkelijk om te gebruiken controller voor Ableton Live, kunnen we wel stellen dat dat een goed iets is. De controller is nog steeds zonder twijfel ontwikkeld voor liveoptredens en er is nog steeds erg weinig om personen over te halen die op zoek zijn naar een controller die ook fungeert als een productieassistent.

Er is geen step-sequencer, geen manier om noten in te voeren en Akai is hier erg duidelijk over geweest in hun marketing. In een tijd waar controllers de aanpak van een Zwitsers zakmes proberen te volgen om producten te maken voor elektronische muziekproducers, vinden we dit een verfrissende andere aanpak.

Verreweg het grootste verschil dat gebruikers zullen ervaren, is de volledig opnieuw ontwikkelde 8×5 knoppen matrix. De knoppen zijn nu volledig gekleurd en aanpasbaar, in plaats van de drie kleuren waar je uit kon kiezen bij het origineel.

De nieuwe pads zijn veel groter en de extra kleuropties betekent dat de knoppen van elkaar onderscheiden veel makkelijker om te doen is geworden. De bijwerking is echter, dat de manier waarop je kan vertellen of een pad momenteel geactiveerd is ook veranderd is. Nu zal een pad knipperen wanneer deze actief is, in plaats van gewoon groen oplichten. In theorie is dit een geweldige oplossing, maar als je een persoon bent die regelmatig in heldere omstandigheden of overdag speelt, dan zal je dit mogelijk een beetje vervelend vinden.

Het is zeker nog steeds goed bij te houden en de toevoeging van het volledige kleurspectrum is ongetwijfeld belangrijker tijdens de meeste situaties, dus het compromis is in onze ogen niet verkeerd.

Akai APC40 MKII

Andere nieuwe eigenschappen van de MKII zijn:

  • Nieuwe, verzonken stopknoppen voor clips, waarmee een langlopende klacht wordt aangepakt, namelijk dat het indrukken van deze knop veel te makkelijk was bij de originele controller.
  • Een aparte tempocontrole draaiknop zit nu naast de bestaande tap tempo en nudge opties, wat erg handig zal zijn voor personen die vaak live als DJ optreden terwijl ze onderweg ook mixen.
  • Het apparaat wordt nu volledig aangedreven via USB, wat een enorme verbetering is ten opzichte van de behoefte voor een stroomvoorziening van het origineel.
  • De rotary draaiknoppen zijn verplaatst naar boven de kanaalstrip, wat een veel meer toegankelijke locatie is. De draaiknoppen zijn eindeloos en worden door LED verlicht rond de ring.

Er is ongetwijfeld niets echt revolutionair hier, maar al deze kleine toevoegingen zorgen samen voor een nog meer functioneel en intuïtief product. Er zijn een hoop slimme designelementen die de nieuwste editie van de controller simpelweg een beter gevoel geven om mee te spelen en vele die deze X-factor begrijpen zullen dit erg op prijs stellen.

Overzicht van de Akai APC40 MKII

Goedkope Akai APC40 MKII Review

De Akai APC40 MKII heeft 9 schuifregelaars aan de onderkant van het apparaat, 8 controle draaiknoppen en 8 apparaatbesturingen om te koppelen met Ableton Live. Uiteraard is het overgrote deel van de ruimte in beslag genomen door de nieuwe verlichte LED-knoppen, waar er in totaal 40 van zijn.

Er zijn ook een verscheidenheid aan besturingen op de voorkant van het apparaat, zoals scene selectors, master besturingen en een aantal tempo bewerkingsfuncties. De interface zelf is veel duidelijker en efficiënter ingedeeld dan het ietwat lukraak design van de originele producten, wat een enorm pluspunt zal zijn voor personen die op zoek zijn naar iets dat voor een betere ‘flow’ zorgt met hun live setje.

De hele opstelling hier voelt veel meer vloeiend aan, waar Akai zeker een compliment voor mag ontvangen. Ze hebben duidelijk geluisterd naar de jaren feedback over het enorm populaire eerste model en voor het overgrote deel lijkt het dat het merk veel van de klachten van de MKI beantwoord heeft.

Hoe is de bouwkwaliteit van de Akai APC40 MKII?

Beste Akai APC40 MKII Review

Akai staat er niet om bekend dat ze breekbare producten maken en dat is ook zeker niet het geval bij de APC40 MKII. Nu we dat gezegd hebben, is een van onze grootste teleurstellingen van deze controller dat hij niet zo solide voelt als het origineel op het gebied van bouwkwaliteit.

Afgezien van de smart lay-out voelt het instrument veel breekbaarder aan dan het vorige model, wat niet noodzakelijk het geval is, maar het is het wel waard om op te merken dat het instrument volledig van plastic gemaakt is. Hij is ook iets kleiner, om precies te zijn 7,6cm korter dan de originele APC40.

Een pluspunt van dit nieuwe plastic design is dat hij lichter is, bijna de helft van het origineel. Deze extra mobiliteit zal waarschijnlijk belangrijker zijn voor de meeste, dan een opoffering van stevigheid, dus voor het overgrote deel kunnen we dit wel door de vingers zien.

Al met al is dit nog steeds een erg solide product die er geweldig uitziet en zelfs nog beter speelt. De APC40 MKII is gewoon leuk om mee te spelen en binnen een mum van tijd waren we al volledig gewend aan het nieuwe design.

Akai APC40 MKII vs Concurrentie

Ableton Live is de meest populaire DAW voor elektronische muziekproductie geworden in de laatste jaren en met deze toename van populariteit zijn er aardig wat producten uitgebracht die er goed mee samenwerken, waaronder een aantal producten van Ableton zelf.

Laten we nu eens een kijkje nemen naar twee producten van Ableton en nog een van Akai in deze Akai APC40 MKII review om te besluiten welke ideaal voor je is.

Ableton Push vs Akai APC40 MKI

Ableton Push is de eerste MIDI-controller die door Ableton is gemaakt. Het bedrijf wilde iets ontwikkelen dat net zo handig was op het podium als in een studio en dit was het resultaat daarvan.

De originele Push deed een hoop dingen goed en had een aardig fantastische werkstroom, aangezien alles van het design afgestemd was op Ableton Live 9. Er waren zeker weten verschillende beperkingen toen het product voor het eerst uitgebracht werd en wat voorkwam dat hij een ‘perfecte’ score behaalde waar alle bedrijven naar op zoek zijn, maar voor elke werkende Live-gebruiker was het ongeveer zo dichtbij als je kon komen. Dat alles is veranderd sinds de komst van de Push 2.

Ableton Push 2 vs Akai APC40 MKII

De Ableton Push 2 borduurt verder op de filosofie van zijn voorganger en biedt een veel groter scherm met een veel grotere resolutie, waarbij een van de grootste klachten die gebruikers hadden over het origineel geëlimineerd wordt.

Er wordt veel meer kracht getoond dan de zowel de originele Push als de APC40 MKII, vooral wanneer we het hebben over de mogelijkheid om hem betekenisvol toe te voegen aan een studio-opstelling. Als je op zoek bent naar een product die op zijn gemak voelt thuis, maar ook een aantal geweldige eigenschappen heeft voor het spelen met andere geluiden en het bouwen van beta’s, dan is dit waarschijnlijk de betere keuze voor je.

De mogelijkheid om de golven van je geluiden en sequence beats aan te passen en Ableton Live foutloos te besturen komen allemaal samen om een erg krachtig hulpmiddel te produceren voor het schrijven en produceren. Dit is nog steeds niet een volledige vervanging voor een MIDI-keyboard, dus je zal er nog steeds niet op componeren, maar er zijn voldoende keyboard controllers beschikbaar die geweldig werken met Live.

Al met al is dit een fantastisch product die veel meer biedt voor veel verschillende muziekstijlen.

Dus wat is de adder onder het gras?

Nou, het korte antwoordt is de prijs. De Akai APC40 kan gevonden worden vanaf €295. Voor de Push 2 moet je echter €689 neerleggen, wat uiteraard een enorm verschil is. Uiteindelijk zal het afhangen van waar je naar op zoek bent. Als live een prioriteit voor je is, dan is de APC40 MKII nog steeds een fantastische keuze. Als je diepte wilt en het niet erg vindt om hiervoor te betalen, kies dan voor de Push 2.

Akai MPK Mini MKII  vs Akai APC40 MPK Mini MKII

MIDI Controllers Akai MPK Mini MK2

Akai heeft altijd voornamelijk hun geld verdiend met functionele en mobiele MIDI-keyboard controllers en de Akai MPK Mini MKII representeert is een van de beste in hun collectie voor een ultra-mobiele controller.

De Akai MIDI-controller is voor een fundamentele andere functie bedoeld dan de APC40, aangezien zijn primaire gebruik zou bestaan uit het spelen van MIDI-noten, zowel in een live-opstelling als in een studio voor compositie. Dit is een van de goedkoopste controllers die beschikbaar is met een prijs van €85, dus als je op zoek bent naar iets om mee te produceren, dan zal dit kleine instrument je zeker niet teleurstellen.

Hij heeft wel 8 trigger pads en een bereik van twee octaven, dus activeren is mogelijk op dit instrument, maar hij komt uiteraard niet in de buurt van de APC40 MKII op het gebied van sampling.

Conclusie van deze Akai APC40 MKII review

De Akai APC40 MKII is een solide, competente MIDI-controller die ontwikkeld is om in samenwerking met Ableton Live te gebruiken in een live-opstelling. Het design neemt gedurfde stappen voorwaarts ten opzichte van het origineel en voegt een aantal eigenschappen toe die de paar zwakke punten van het origineel in de lay-out aanpakken, door een nieuwe functionaliteit en flow toe te voegen.

Er zijn zeker weten producten beschikbaar die meer te bieden hebben, maar er zijn er maar weinig dit zoveel waarde voor dezelfde prijs kunnen bieden. De lange historie van Akai om kwalitatieve en weldoordachte producten te bieden gaat door, wat bewijst dat het bedrijf echt luistert naar de klanten en hun producten zo goed mogelijk ondersteunen tijdens dit proces.

We hadden graag wat motors gezien of zelfs een manier om MIDI-noten te spelen voor ingebouwde opname doeleinden, maar Akai heeft er uiteindelijk voor gekozen om te focussen op het live-aspect voor deze productcollectie en dat kunnen we ze niet aanrekenen.

We hopen dat je genoten hebt van deze Akai APC40 MKII review.

Vergelijk nu prijzen bij:

8 Totale Score
De Akai APC40 MKII is een solide, competente MIDI-controller

De Akai APC40 MKII is een solide, competente MIDI-controller die ontwikkeld is om in samenwerking met Ableton Live te gebruiken in een live-opstelling. Het design neemt gedurfde stappen voorwaarts ten opzichte van het origineel en voegt een aantal eigenschappen toe die de paar zwakke punten van het origineel in de lay-out aanpakken, door een nieuwe functionaliteit en flow toe te voegen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo